Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2016

Γαστρονομικές απολαύσεις με τον σεφ Β.Καλλίδη- Παρουσιάστηκε το πετιμέζι του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς

πηγή

Γαστρονομικές απολαύσεις με τον σεφ Β.Καλλίδη- Παρουσιάστηκε το πετιμέζι του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς

10 Ιουλίου 2016, 22:46


5c4caba0-2ec6-4eae-989a-b90ef307aa68
Ο φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος & Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» διοργανώνει φέτος όλες του τις δράσεις και εκδηλώσεις στα πλαίσια του θεματικού έτους Πολιτισμού 2016 «Μάγνητες και ο πολιτισμός των Γεύσεων».
Μία από τις προσπάθειες της Μαγνήτων Κιβωτού είναι και το τετραήμερο «Γαστρονομικές απολαύσεις στη Μαγνησία με τον σεφ Βασίλη Καλλίδη» το οποίο υλοποιείται με τη συνεργασία πολλών φορέων και επιχειρήσεων της Μαγνησίας.
Το θεματικό έτος Πολιτισμού 2016 της «Μαγνήτων Κιβωτού», συμπίπτει με την ιστορική επέτειο 100 χρόνων αδιάλειπτης λειτουργίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου, που αποτελεί μία από τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις που συμπράττουν για το τετραήμερο προώθησης του γαστρονομικού προϊόντος της Μαγνησίας.
Η κορύφωση του τετραημέρου δράσεων της «Μαγνήτων Κιβωτού» έγινε στη περιοχή της Ζαγοράς και με αφορμή της επετείου της συνεταιριστικής οργάνωσης και του θεματικού έτους του φορέα πολιτισμού, όπου και παρουσιάστηκε το νέο προϊόν του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, το πετιμέζι από μήλα Φιρίκια ΠΟΠ Πηλίου, το μέλι μήλου.
86e06e9e-2fea-4b83-a6e5-23a03e96be53
To πετιμέζι είναι 100% φυσικό προϊόν από φιρίκια ΠΟΠ Πηλίου που φτιάχνεται χωρίς την προσθήκη συντηρητικών, χρωστικών και ζάχαρης. Τα φιρίκια ΠΟΠ Πηλίου είναι ποικιλία μήλων υψηλής διατροφικής αξίας. Το πετιμέζι συγκεντρώνει τα περισσότερα χαρακτηριστικά του μήλου, καθώς ένα μέρος πετιμέζι προέρχεται από δέκα μέρη χυμού μήλου.
Το σκούρο αυτό παχύρευστο ελιξίριο είναι γνωστό ως «το μέλι των Κενταύρων» και αποτελεί γλυκαντική ουσία γνωστή στους ανθρώπους εδώ και αιώνες. Αποτελούσε το παραδοσιακό γλυκαντικό σε κάθε σπίτι, μέχρι που εξοστρακίστηκε από τη ζάχαρη. Το εξαιρετικό του άρωμα και οι θεραπευτικές του ιδιότητες ήταν αυτά που έκαναν το πετιμέζι μία συνηθισμένη τροφή για τα παιδιά, αλλά και ένα ευχάριστο «φάρμακο» για τον ερεθισμένο λαιμό. Οι τηγανίτες, οι λουκουμάδες και το γιαούρτι στολίζονταν κατάλληλα με το φυσικό αυτό σιρόπι. Το πετιμέζι προσφέρει σε μεγάλο βαθμό ενέργεια και υψηλά ποσοστά σιδήρου και ασβεστίου. Έχει παρόμοιες αντιβιοτικές και θεραπευτικές ιδιότητες με το μέλι. Το πετιμέζι έχει αρχίσει όμως να εισβάλει ξανά στις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων από τις σύγχρονες γκουρμέ κουζίνες, ως τελευταία λέξη της μόδας στις γλυκές και αλμυρές αλχημείες των σεφ. Οι χρήσεις του είναι πολλαπλές σε μαγειρική και ζαχαροπλαστική, αλλά ξεχωρίζει ως ένας «γλυκός» σύμμαχος για φυσικό σίδηρο στις περιόδους εγκυμοσύνης και θηλασμού, με έντονη αντικαταθλιπτική δράση, και ένας «μηλομελένιος» συνοδός του καφέ και του τσαγιού. Το προϊόν διατηρείται για πολύ καιρό εκτός ψυγείου.
b0661704-3d65-4969-979d-7f5af1890537
Χαρακτηριστικό πάντως για τη συνεταιριστική δυναμική της Ζαγοράς είναι το γεγονός ότι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς, ανακοίνωσε μόλις πριν δυόμιση μήνες ότι θα παράξει το πετιμέζι από φιρίκια Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Πηλίου. Σημαντικότερο όμως είναι ότι το προϊόν παρασκευάζεται και συσκευάζεται με τα φιρίκια ΠΟΠ Πηλίου, που φέρουν και το πασίγνωστο εμπορικό σήμα «ZAGORIN» σε αποκλειστική συνεργασία με τα παραδοσιακά εργαστήρια του Γυναικείου Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς.
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από χορευτικό σχήματα, την παραδοσιακή ορχήστρα «ΙΩΝΙΑ» και ακολούθησε παραδοσιακό Πηλιορείτικο γλέντι. Ο μπουφές ήταν γεμάτος από τοπικές γεύσεις που μαγείρεψαν γυναίκες της περιόχης με τη βοήθεια και της Ένωσης Γυναικών Ζαγοράς, προσφορά για τους παραβρισκόμενους, και κατά τη παρουσίαση του νέου προϊόντος λειτούργησε εργαστήριο – workshop με θέμα το πετιμέζι και διεξήχθη έκθεση τοπικών προϊόντων. Συνδιοργανωτές επίσης ήταν ο Ο.Λ.Β. και το Θεσσαλικό ΙΕΚ και παρών ήταν ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, πρόεδρος του φορέα πολιτισμού «Μαγνήτων Κιβωτός».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου